vineri, 24 iulie 2015

Cum o sa fie prima zi de viata a copilului meu?

"Cum o sa fie prima zi de viata a copilului meu?" Cred ca este intrebarea frecventa pe care orice viitoare mamica si-o pune!

Timp de noua luni asteptam acest moment: venirea pe lume a copilului nostru! Ne incerca tot felul de sentimente pe parcursul lunilor, cum ar fi : frica, teama, emotii...dar si foarte multe curiozitati. Printre care "Cum o sa arata bebe?". Ne facem o idee si ne gandim ca o sa avem un copil robust, dar in realitate, ei sunt foarte mici, cu pielea de diferite nuante, de la rosu, roz sau chiar purpuriu la inceput. Unii se nasc cu o substanta care i-a protejat in interiorul uterului, numita vernix. Insa aceasta se spala la prima baita.

Pe de alta parte, vei observa, ca bebelusul tau va avea capul mai mare in comparatie cu restul corpului, dar si o pozitie chircita, deoarece a stat destul de inghesuit in uterul tau. Insa toate aceste sunt doar temporare. Pe masura ce el va creste, totul va reveni la normal si membrele sale se vor indrepta.

De asemenea pot aparea si unele iritatii, care sunt destul de frecvente la nou-nascuti, insa acestea trec in doar cateva zile, iar piele se va curata. Si bineinteles ca va fi oricum examinat de doctor in primele ore pentru a se asigura ca iritatia este doar o reactie normala si nimic mai mult.




Asadar, viitoare mamici, felul in care va arata bebelusul vostru in prima zi de viata, se va shimba foarte mult in urmatoarele saptamani. Prim urmare bucurati-va de urmatoarea perioada de sarcina si incarcati-va cu multe ganduri pozitive.

Va doresc o sarcina usora si un bebe sanatos!

joi, 16 iulie 2015

Cum contribui la dezvoltarea unei sarcini sanatoase!


Dragele mele, orice viitoare mamica isi doreste ca in timpul sarcinii totul sa decurga normal si sa astepte venirea celui mic pe lume in cel mai pasnic mod cu putinta. Insa nu toate lucrurile merg ca la carte asa cum ne-am dori noi. De aceea, mai jos va prezint cateva lucruri care va vor ajuta sa contribuiti la dezvoltarea unei sarcini sanatoase:

  • In primul rand mergeti la toate vizitele prenatale, astfel incat sa nu sariti peste nicio testare.
  • Un alt lucru foarte important este sa va hraniti sanatos si sa aveti o dieta alimentara care sa contina, proteine, produse lactate, fructe si legume. Este foarte important sa discutati cu medicul vostru despre schimbarile pe care le faceti in dieta zilnica.
  • Nu consumati alcool si nu fumati pentru ca ele pot pune viata in pericol copilului vostru.
  • Respectati planul de medicatie pe care vi-l prescrie medicul, indiferent ca este vorba de vitamine sau suplimente de fier.
  • Feriti-va de persoanele care au gripa sau alte infectii!
  • Dormiti suficient de mult, mai ales in ultima perioada a sarcinii.
  • Incercati sa ve relaxati si sa combateti stresul.
  • Urmati un plan de activitate fizica pe care vi-l recomanda medicul!

Sper sa va fie utile aceste sfaturi. Pe mine ma ajutat foarte mult pe perioada sarcinii! Sunt o viitoare mamica perfectionista. Asa ca am tinut cont de toate regulile ce le impune o sarcina!

Nu uitati sa va bucurati de aceasta perioada minunta, deoarece traiti momente unice pe care nu o sa le uitati niciodata!
O dupa-amiaza placuta va doresc!

marți, 14 iulie 2015

Celule Stem

Dragi burtici, astazi vrem sa va prezentam cateva informatii despre Celulele Stem pentru ca voi sa decideti daca este de folos sau nu sa vi le recoltati la nastere.
Organismul uman contine sute de tipuri diferite de celule care sunt importante pentru sanatatea noastra. Celulele stem sunt responsabile pentru a pastra functia normala a corpului. De exemplu ele au capacitatea de a face rinichii sa curate sangele, inimile sa bata, creierul sa creada sau celulele pielii sa inlocuiasca pielea care e imbatranita.
Aceste celule sunt unice prin prisma faptului ca se pot inmulti. Ele functioneaza ca un fel de sistem de aparare, deoarece se pot divide pentru a completa celelalte celule. Daca esti ranit sau bolnav, si celulele din corpul tau sunt de asemenea ranite sau ucise. Insa celulele stem sunt active si vin in ajutorul celorlalte pentru ca tu sa te insanatosesti!
Exista trei tipuri de celule stem:
1. Celulele stem din cordonul ombilical
2. Celule Stem adulte
3. Celulele Stem embrionare
1.  Celulele stem din cordonul ombilical sunt mai tinere decat cele adulte si au capacitate de a se schimba in diferite tipuri de celule dar si de a se divide si a se reinnoi constant. Spre deosebire de celulele embrionare, sangele din cordonul ombilical nu cade sub incidenta dezbaterilor etice, fiind universal acceptat.
2. Celulele stem adulte se gasesc in maduva si in sangele periferic si are capacitatea de a se transforma in alte tipuri de celule, desi sunt mai greu de obtinut datorita faptului ca sunt imbatranite si pot fi respinse mai usor de gazda.
3. Celulele stem embrionare au abilitatea de a se dezvolta in mai multe tipuri diferite de celule, cu risc minor de contaminare. Insa exista foarte multe dezbateri etice care vizeaza acest tip de obtinere de celule stem embrionare.

Recoltarea:
Recoltarea de sange ombilical nu lezeaza nici mama, nici copilul si nu interfereaza deloc cu procesul nasterii.Celulele stem din sangele ombilical au potentialul de a vindeca peste 70 de boli.
Celulele trebuie sa fie recoltate intr-un timp cat mai scurt de la nastere si sa fie procesate cu atentie si profesionalism,  pentru ca acesta sansa unica sa nu fie irosita!
De aceea trebuie sa faceti toate demersurile necesare ca procedura sa aiba loc, nasterea fiind singura ocazie cand puteti face recoltarea pentru a va asigura copilul ca, in caz de nevoie, va avea o sansa in plus la viata.
Exista si foarte multe banci de recoltare in Romania unde va puteti depozita celulele stem contra cost.
Speram ca v-am fost de folos in luare unei decizii!
O zi magica va dorim!