miercuri, 19 august 2015

Travaliul- tehnici de control al durerii

Finalul apoteotic al celor noua luni de sarcina, in care ai visat mereu sa dai ochii cu minunea din pantecele tau, se apropie! Dar oare esti pregatita pentru momentele ce urmeaza inainte sa faci cunostinta cu copilasul tau? Ca sa nu fii luata prin surprindere, mai jos o sa va dau cateva sfaturi pentru un travaliu cat mai relaxant si mai usor.

Durerea este un mecanism complex de reactie a organismului . Atunci cand este corect inteles, acesta poate fi controlat cu succes.
Exista trei componente principale ale durerii in timpul travaliului:
- Emotionala (frica, necunoscutul, lipsa de educatie etc.);
- Functionala (dilatarea orificiului cervical, coborarea fatului, pozitii, proceduri medicale);
- Fiziologica (pozitia posterioara a fatului, prezenta pelviana etc.).

De aceea exercitiile respiratorii sunt o cale foarte buna de calmare. Ele au ca rol oxigenarea ta si a copilului tau, precum si distragerea atentiei de la durere, oferindu-ti un alt lucru asupra caruia sa te concentrezi.
Pentru prima parte a travaliului poti folosi respiratia lenta, profunda. Inspira lent pe nas, cu dilatarea abdomenului si apoi a toracelui; dupa care lasa o scurta pauza si expira lent, pe gura, cu buzele intredeschise. Se fac in jur de 7-9 respiratii pe minut.
Respiratia superficiala: inspira si expira pe gura, intr-un ritm de trei ori mai alert decat in cazul celei lente, pana la o respiratie pe secunda.
Respiratia variabila sau mixta: combina primele doua tipuri si foloseste-o in perioada de tranzitie cand simti ca pierzi concentrarea (acest lucru datorandu-se faptului ca contractiile devin mai dureroase). De aceea implica respiratii superficiale succesive, urmate de un inspir adanc, asemenea unui oftat.
Respiratia in tandem: ritmul si alternanta tipurilor de respiratie sunt impuse de persoana care te va sustine de-a lungul travaliului.
Ultima tehnica de respiratie se aplica odata cu dilatarea completa a uterului. La debutul contractiei, inspira adanc, apoi exira lent, folosindu-ti muschii abdominali. Impingerea se realizeaza cu tinerea respiratie timp de 5-7 secunde, dupa care poti respira adanc, mentinandu-ti contractia muschilor abdominali. In continuare vei inspira si expira adanc o data, dupa care se reia acelasi tip de respiratie.




Mai jos o sa va prezint cateva tehnici care, cu siguranta va vor ajuta pe perioada travaliului.
- Fa o baie calduta. Este o modalitate foarte buna de diminuare a durerilor in primele faze ale travaliului, pe care le poti petrece in intimitatea casei.
- Adopta pozitia potrivita! Decubitul dorsal (pozitia pe spate) poate fi nociv si in acelasi timp foarte dureros. In schimb, statul in picioare, pozitia culcat pe o parte sau semisezut pot ajuta foarte mult.
- Plimba-te! Cercetariele arata ca orice pozitie dinamica scurteaza travaliului cu o ora si jumatate.
- Pe vine! Pozitia "ghemuit" favorizeaza indepartarea oaselor bazinului, ajutand copilul sa traverseze mai usor stramtorile bazinului.

De asemenea NU LUPTA NICIODATA CU CONTRACTIILE.
Acest lucru influenteaza negativ atat dilatatia cervicala, cat si travaliul in sine si poate accentua durerea prin privarea de oxigen a uterului.
IMPLINGE CAND TI SE CERE!
Nu se mai recomanda tehnica prin care se impinge cat de mult si lung se poate intr-o contractie, deoarece creste riscul de hipoxie (lipsa de oxigen) a copilului.

Regula de baza este sa te inconjori de curaj. Ultimele cercetari au demonstrat ca 90% din nastere, se desfasoara la nivel psihologic! Prin urmare, controlul mental al momentului nasterii nu este doar important, ci esential.
Asa ca scapa de frica si tensiune, astfel incat corpul tau sa fie eliberat de durere si sa functioneze asa cum a fost creat sa o faca.


Mult succes si nastere usoara va doresc!

sâmbătă, 8 august 2015

Ingrijirea prenatala

In zilele noastre, nasterea are loc in conditii foarte sigure. Acestea se datoreaza ingrijirii prenatale, unui sistem de controale si teste efectuate la intervale regulate pe parcursul sarcinii, cu scopul de a confirma ca totul este in regula atat cu voi cat si cu bebelusul. De aceea este foarte important ca ingrijirea prenatala sa inceapa din timpul sarcinii. Primul control este foarte important deoarece ofera imaginea de start fata de care vor fi constatate toate modificarile ce vor aparea pe parcurs. Trebuie de asemenea sa ii solicitati medicului vostru informatii despre optiunile disponibile odata ce sarcina este confirmata, pentru a putea perfecta toate aranjamentele necesare.



Primele ecografii se vor face destul de des (in functie de cat de repede ati descoperit sarcina). Eu am aflat ca sunt insarcinata in prima saptamana dupa dupa ce s-a implantat sarcina, asa ca au fost nevoie de trei ecografii pana cand inimioara fetitei mele a inceput sa bata. Apoi medicul mi-a prescris cateva analize necesare pentru primul trimestru de sarcina. In plus, mi-a recomandat sa le fac pana in saptamana a 12-a (este foarte important sa tineti cont de acest aspect). Mai jos o sa va dau lista analizelor mele. Nu sunt standard, ele pot fi si mai multe in functie de fiecare gravida in parte.
TRIMESTRU I


- V.D.R.L

- RH

- Ag HBs

- Cultura col

- Urocultura
- Sumar de urina

- Uree UV

- Creatinina

- Glucoza

- TGO si TGP

- HIV

- Hemoleucograma

- Albumina

- Dublu Test (care se face intre saptamanile 11-14)

- Ecografie de prim-trimestru 2D (daca aveti putin noroc se poate vedea si sexul bebelusului)
TRIMESTRU II


In trimestru doi, o sa fie mai lejer deoarece veti merge doar la un singur control de rutina insotit de o ecografie 3D.

Triplu test se face doar daca dublu testul nu a iesit in regula sau daca aveti peste 35 ani.
Ecografia morfologica o sa contina:


- Screening de malformatii fetale

- Patient/ Exam information

- EFW

- 3D measurements

- 3D calculations

- Doppler Measurements

Aceasta se face intre saptamanile 18-22.


TRIMESTRUL III
Vizita medicala la 28 saptamani (analize si ecografie):
- Se va repeta hemoleucograma (deosebit de importanta de urmarit valoarea hemoglobinei in cazul mamicilor cu anemie descoperita la testarile anterioare);

- Se recolteaza secretie vaginala pentru depistarea posibilelor infectii;

- Se repeta urocultura si sumarul de urina pentru monitorizarea infectiilor urinare si a nivelului glucozei si proteinelor din urina;

- Se evalueaza greutatea mamicii; in cazul mamicilor cu hipertensiune, se verifica atent tensiunea arteriala;

- Unii medici recomanda testul de toleranta la glucoza (intre saptamanaile 24 si 28) pentru diagnosticarea diabetului gestational. Testul consta in consumarea pe stomacul gol a unui lichid amestecat cu 100g glucoza si masurarea glicemiei inainte de consumul lichidiului si apoi de inca 3 ori de la testare, din ora in ora;

- Ecografie pentru determinarea masurilor fatului, a greutatii probabile, a cantitatii de lichid amniotic din jurul fatului, depistarea oricaror anomalii congenitale, localizare placentei si pozitionarea fatului;

- Daca aveti Rh negativ, in aceasta saptamana vi se va ADMINISTRA injectia cu imunoglobulina (detalii in Factorul Rh si sarcina).


Vizita medicala din saptamana 32 de sarcina
- A treia ecografie morfologica (pentru descoperirea malformatiilor congenitale), o sonograma 3D sau 4D, pentru a verifica pozitia fatului in uter si a placentei, precum si dimensiunile fatului (circumferinta craniana si abdominala, lungimea femurului). Se aprecieaza data probabila a nasterii;

- Examinare pelvina pentru verificarea colului uterin;

- Testarea tolerantei la glucoza pentru depistarea diabetului gestational (daca nu a fost facuta pana acum);

- Hemoleucograma pentru verificarea nivelului hemoglobinei (trebuie sa fie mai mare de 10.5 g/dl), mai ales daca ati fost anemice in celelalte doua trimestre de sarcina.


Incepand cu saptamana 36 de sarcina, vizitele medicale saptamanale vor presupune:
- Ecografie pentru verificarea cantitatii de lichid amniotic, greutatii si ritmului cardiac al bebelusului, stabilirea datei probabile a nasterii, localizarea si gradul de maturitate al placentei;

- Verificarea tensiunii arteriale (obligatoriu in cazul gravidelor cu preeclampsie);

- Veti fi intrebate cat de des misca bebelusul in burtica.

Si aici se termina seria intreaga de analize si ecografii. Sper sa va fie de ajutor si sa aveti o sarcina si o nastere usoara!

miercuri, 5 august 2015

Ce trebuie sa contina bagajul de maternitate.

Burtici, toate ne intrebam ce trebuie sa contina bagajul pentru maternitate si ce alte pregatiri trebuie sa facem. Ultimile detalii ne vor da batai de cap, asa ca este necesar sa pregatim totul din timp si sa ne asiguram ca taticii stiu ce au de facut in ziua cea mare.
De ce spun asta? Pentru ca, pe perioada contractiilor si a nasterii propriu-zise se pot intampla tot felul de lucruri neprevazute, asa ca taticii ar trebui sa incerce sa planuiasca din timp cat mai multe lucruri posibile si sa-si aminteasca faptul ca este foarte important sa poti fi flexibil in acele momente. 
In plus ei trebuie sa aiba in vedere si cateva detalii care trebuie pregatite inainte ca voi sa intrati in travaliu, cum ar fi:

- sa va inregistreze  la spital;
- sa faca un drum de proba pana la spital, cronometrat, luand in considerare si blocajul din trafic ce poate surveni in mod neasteptat;
- sa afle unde este intrarea de urgenta si unde exista locuri de parcare;
- daca aveti copii mai mari, sa se asigure ca aveti cu cine sa ii lasati cat timp sunteti la spital.

Insa cel mai important este bagajul pentru maternitate care trebuie sa contina o sumedenie de lucruri necesare atat pentru voi, cat si pentru bebelusl vostru.

- o camasa de noapte cu nasturi in fata, speciala pentru alaptat; 
- pijamale cu pantaloni; 
- cateva perechi de chiloti din plastic (se gasesc in farmacii);
- o pereche de sosete (la un moment dat, in travaliu, e posibil sa va inghete picioarele si sa aveti nevoie de ei); 
- o pereche de slapi;
- un halat; 
- un pachet mare de vata sterila, cumparat din farmacie; 
- absorbante sterile;
- sutien special pentru alaptat; 
- pompa pentru sani; 
- un unguent pentru eventualele rani la sani, dar este bun si pentru bebe, in cazul aparitiei eritemului fesier; 
- sapun, prosop, perie de par, elastice de par (eu am parul lung), crema de maini, strugurel (pe care puteti sa il folositi in timpul travaliului, deoarece o sa vi se usuce buzele)un deodorant roll-on sau stick; 
- un aparat de ras de unica folosinta p toaleta vulvo-perineala ( in cazul in care nu ai avut timp sa o faceti acasa); 
- castron, cana, lingura, furculita, cutit; 
- hainute pentru bebe spalate si calcate cu abur (in cazul in care spitalul iti va permite folosirea lor); 
- 10-15 scutece de unica folosinta marimea new-born(care sa fie decupate in zona ombilicala); 
- o paturica moale pentru bebe; 
- sapun, sampon pentru copii (este posibil sa nu le folositi pentru ca va poate spala copilul cu un sapun special, din spital, antiseptic)
- ulei de corp pentru bebe; 
- crema de galbenele, Bepanthen sau Sudocrem; 
- prosop pentru copil; 
- act de identitate si un dosar care continea toate analizele, ecografiile si tratamentele din timpul sarcinii; 
- trimiterea de internare in spital de la medicul de familie parafata de medicul specialist ginecolog; 
- o sticla de apa plata si o ciocolata, energizant bun de luat in timpul travaliului (pentru cine poate sa manance deoarece puteti avea greturi sau stari de voma).


In toiul evenimentelor legate de nastere, adesea femeile uita complet de trusa cu obiectele esentiale pentru a merge la spital. Este bine sa aveti bagajul facut cu 2 saptamani inainte de data probabila a nasterii, sa fie la indemana, doar sa il luati.