miercuri, 19 august 2015

Travaliul- tehnici de control al durerii

Finalul apoteotic al celor noua luni de sarcina, in care ai visat mereu sa dai ochii cu minunea din pantecele tau, se apropie! Dar oare esti pregatita pentru momentele ce urmeaza inainte sa faci cunostinta cu copilasul tau? Ca sa nu fii luata prin surprindere, mai jos o sa va dau cateva sfaturi pentru un travaliu cat mai relaxant si mai usor.

Durerea este un mecanism complex de reactie a organismului . Atunci cand este corect inteles, acesta poate fi controlat cu succes.
Exista trei componente principale ale durerii in timpul travaliului:
- Emotionala (frica, necunoscutul, lipsa de educatie etc.);
- Functionala (dilatarea orificiului cervical, coborarea fatului, pozitii, proceduri medicale);
- Fiziologica (pozitia posterioara a fatului, prezenta pelviana etc.).

De aceea exercitiile respiratorii sunt o cale foarte buna de calmare. Ele au ca rol oxigenarea ta si a copilului tau, precum si distragerea atentiei de la durere, oferindu-ti un alt lucru asupra caruia sa te concentrezi.
Pentru prima parte a travaliului poti folosi respiratia lenta, profunda. Inspira lent pe nas, cu dilatarea abdomenului si apoi a toracelui; dupa care lasa o scurta pauza si expira lent, pe gura, cu buzele intredeschise. Se fac in jur de 7-9 respiratii pe minut.
Respiratia superficiala: inspira si expira pe gura, intr-un ritm de trei ori mai alert decat in cazul celei lente, pana la o respiratie pe secunda.
Respiratia variabila sau mixta: combina primele doua tipuri si foloseste-o in perioada de tranzitie cand simti ca pierzi concentrarea (acest lucru datorandu-se faptului ca contractiile devin mai dureroase). De aceea implica respiratii superficiale succesive, urmate de un inspir adanc, asemenea unui oftat.
Respiratia in tandem: ritmul si alternanta tipurilor de respiratie sunt impuse de persoana care te va sustine de-a lungul travaliului.
Ultima tehnica de respiratie se aplica odata cu dilatarea completa a uterului. La debutul contractiei, inspira adanc, apoi exira lent, folosindu-ti muschii abdominali. Impingerea se realizeaza cu tinerea respiratie timp de 5-7 secunde, dupa care poti respira adanc, mentinandu-ti contractia muschilor abdominali. In continuare vei inspira si expira adanc o data, dupa care se reia acelasi tip de respiratie.




Mai jos o sa va prezint cateva tehnici care, cu siguranta va vor ajuta pe perioada travaliului.
- Fa o baie calduta. Este o modalitate foarte buna de diminuare a durerilor in primele faze ale travaliului, pe care le poti petrece in intimitatea casei.
- Adopta pozitia potrivita! Decubitul dorsal (pozitia pe spate) poate fi nociv si in acelasi timp foarte dureros. In schimb, statul in picioare, pozitia culcat pe o parte sau semisezut pot ajuta foarte mult.
- Plimba-te! Cercetariele arata ca orice pozitie dinamica scurteaza travaliului cu o ora si jumatate.
- Pe vine! Pozitia "ghemuit" favorizeaza indepartarea oaselor bazinului, ajutand copilul sa traverseze mai usor stramtorile bazinului.

De asemenea NU LUPTA NICIODATA CU CONTRACTIILE.
Acest lucru influenteaza negativ atat dilatatia cervicala, cat si travaliul in sine si poate accentua durerea prin privarea de oxigen a uterului.
IMPLINGE CAND TI SE CERE!
Nu se mai recomanda tehnica prin care se impinge cat de mult si lung se poate intr-o contractie, deoarece creste riscul de hipoxie (lipsa de oxigen) a copilului.

Regula de baza este sa te inconjori de curaj. Ultimele cercetari au demonstrat ca 90% din nastere, se desfasoara la nivel psihologic! Prin urmare, controlul mental al momentului nasterii nu este doar important, ci esential.
Asa ca scapa de frica si tensiune, astfel incat corpul tau sa fie eliberat de durere si sa functioneze asa cum a fost creat sa o faca.


Mult succes si nastere usoara va doresc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu