vineri, 9 octombrie 2015

Extragerea laptelui prin mulgere - tehnici si sfaturi

La un moment dat, s-ar putea sa nu mai poti fi langa copilul tau si va fi nevoie de lapte muls de la san. Prin incercari, vei gasi cea mai potrivita metoda pentru a obtine laptele. Unele mamici cred ca mulsul cu ajutorul mainilor da razultatele cele mai bune, altele, cu ajutorul pompei, dar ambele metode sunt la fel de eficiente. Este nevoie de timp si de experienta pentru a invata cum sa stimulezi reflexul de lactatie. Inainte de a presa manual, sterilizeaza echipamentul si spala-te pe maini. Stimuleaza fluxul de lapte facand un dus fierbinte sau tinand comprese calde pe san. Apoi aseaza-te confortabil deasupra unei suprafete, punand bolul in fata ta.




5 pasi pentru extragerea laptelui prin mulgere manuala.



  1. Sustine sanul cu o mana si incerca sa apesi de deasupra sanului in jos. Maseaza de asemenea sanul cu toata mana
  2. Apasa de jur imprejurul sanului, inclusiv dedesupt, apoi repeta de cel putin 10 ori. Acest lucru ajuta la avansarea fluxului de lapte prin canale.
  3. Apasa in jos spre areola, cu varful degetelor, de cateva ori. Foloseste o miscare de rostogolire insa evita apasarea tesutului glandular.
  4. Comprima usor, in jos, aria din jurul areolei, apasand cu policele si varful celorlalte degete si roteste-le cu blandete, pentru a facilita accesul la rezervoare.
  5. Indoieste si strange la un loc varfurile degetelor, apasand inapoi. Acest lucru ar trebui sa faca laptele sa tasneasca. Fa aceasta manevra timp de 2 minute, apoi treci la celalalt san.


Extragerea laptelui cu ajutorul unei pompe



Extragerea laptelui cu ajutorul unei pompe poate fi mai rapida si mai putin obositoare decat cu mana. Pompele au devenit mai sofisticate in ultimii ani si sunt mai disponibile intr-o mare varietate de tipuri. Manevrabilitatea, durabilitatea si nivelurile de aspiratie sunt criterii care te pot ajuta in alegerea unei astfel de pompe. Cere sfatul moasei sau asistentei. Stilul tau de viata poate fi mai degraba cel care va dicta in alegerea unei pompe. De exemplu, daca esti deseori departe de bebe sau daca ai gemeni, te poti orienta spre o pompa electrica dubla, care iti va permite sa obtii lapte mai mult intr-un timp mai scurt, sau, daca intentionezi sa extragi laptele doar ocazional, o pompa manuala sau cu baterie poate fi cea mai buna alegere. In plus, pompele scumpe si mai puternice pot fi chiar inchiriate. Este important ca in timpul extragerii laptelui sa stai cat mai confortabil pe un scaun cu spatar foarte bun. La fel de important este sa te relaxezi cat de mult poti, pentru a asigura un flux de lapte constant.

Cum pregatim pompa?
Pompele pot fi diferite, de aceea trebuie sa citesti cu atentie instructiunile. Stimuleaza lactatia inainte de a incepe pomparea, asa cum este indicat si pentru extragerea manuala a laptelui. Este important pentru a stimula refluxul de lactatie si pentru a pompa cat mai eficient. Plaseaza palnia pompei pentru a forma o zona etansa. Mamelonul trebui pozitionat in mijlocul palniei.

vineri, 2 octombrie 2015

Scutecele si intretinerea lor!

Daca lasi bebelusul intr-un scutec umed sau murdar poate produce iritatie de scutec. Deoarece vezica urinara a bebelusului tau este mica, se va uda deseori, astfel ca, in primele cateva saptamani, vi se va parea ca schimbati intruna scutece. Insa nu va alarmati, pe masura ce vor trece lunile, scutecul trebuie schimbat mai rar. La varsta de aproximativ 2 ani (desi la baietei poate dura mai mult), va incepe sa recunoasca senzatia de vezica plina, asa ca in curand va renunta la scutec.


Cum alegem tipurile de scutece?
Bebelusul vostru nu este deranjat daca utilizati "pampersi" sau scutece de panza, cu conditia insa sa se fixeze strans si sa nu stea intr-unul ud si murdar. Cele de unica folosinta ii dau un aspect curat, uscat si subtire. Cele din panza sunt mai voluminoase, astfel ca hainele pe care i le veti cumpara va trebui sa fie cu cativa centimentri mai mari. Dar ele au avantajul de a sustine articulatiile soldului,  un avantaj in caz ca doctorul suspecteaza o luxatie de sold. Scutecele care pot fi refolosite s-au dezvoltat mult in perioada in care cele de finet erau singura alegere posibila. Deoarece sunt mult mai usor de utilizat, devin tot mai populare printre parinti. Sunt mai ieftine decat cele de unica folosinta si pot fi, de asemenea, ecologice. Cele mai multe au aceeasi forma ca unul de unica folosinta si se prind cu o banda Velcro (tip limba de pisica), cu capse de plastic. Cele de unica folosinta, biodegradabile, care mentin fecale dar permit umezelii sa treaca prin ele usureaza ce aveti de facut cu un scutec muradar; pur si simplu aruncat in WC. Poti alege, de asemenea, dintr-o varietate de forme si marimi pentru a fi potrivite pentru bebelus. Veti avea nevoie de 15-20 scutece.
Cele de unica folosinta sunt mai scumpe, iar in  primele cateva saptamani s-ar putea sa-l schimbati de cate 10 ori pe zi, asa ca veti avea nevoie de cate 70 in fiecare saptamana.

Tipuri de scutece.

Scutecul multifunctional refolosibil.
Acest scutec se fixeaza cu benzi velcro, are un strat interior din bumbac moale, cu o captuseala absorbanta interna si un strat impermeabil incorporat, care face schimbarea lui foarte usoara. Exista doua dimensiuni, si va fi nevoie sa cumparati cel putin 18 bucati din fiecare.

Scutecele de finet.
Traditionalele scutece de finet, de forma patrata, sunt cele mai ieftine si cele mai raspandite. Acestea trerbuie impaturite intr-o forma de triunghi, sunt fixate cu un clip si sunt utilizate cu un invelis impermeabil exterior - puteti utiliza pantalonasi de plastic care se prind cu capse pentru a fi bine fixate. Ele se usuca repede, dar nu sunt la fel de absorbante ca unele dintre scutecele reutilizabile moderne.

Scutece preimpaturite.
Sunt scutece din bumbac, neflausate, impaturite in forma patrata, cu un tampon absorbant in mijloc si cu un invelis etern impermeabil, toate fixate cu capse sau cu banda Velcro. Acestea se usuca mai repede dar s-ar putea sa nu fie la fel de absorbante precum cele de forma deja stabilita.

Scutec de forma prestabilita.
Un scutec de forma prestabilita, este un scutec din tesatura de forma unui scutec de unica folosinta, care se utilizeaza cu un invelis extern impermeabil.

Scutece de unica folosinta.
Scutece de unica folosinta au dimensiuni in functie de greutatea bebelusului. Cand sunteti multumite cu o anumita marca, cumparati angro. Scutecele cu mentiunea "ultra" sau "high performance" sunt foarte absorbante. Unele scutece de unica folosinta au invelis exterior, dar care lasa aerul sa circule. Scutecele "standard" sunt mai ieftine si mai voluminoase, dar va trebui si sa-l schimabati mai des pe bebelus. Scutecele pentru baieti au mai mult material absorbant in fata iar cel pentru fetite, dedesupt.