miercuri, 11 noiembrie 2015

Ce este depresia postnatala?


Perioada postnatala poate fi o adevarata provocare atat pentru tine, cat si pentru cei din jurul tau. Aducerea micutului tau pe lume iti schimba viata pe toate planurile si asta se poate dovedi a fi foarte coplesitor la un moment dat. Dar nu te descumpani, e perfect normal sa simti ceea ce simti. Multe mamici sufera de depresie postnatala, insa aceasta perioada poate fi depasita cu ajutorul celor dragi.
Trebuie sa realizezi ca esti iubita de oamenii din jurul tau si ca trebuie sa fii bine pentru copilul tau, pentru ca are nevoie de tine. Ba mai mult trebuie sa fii constienta ca aceasta depresie se datoreaza doar hormonilor din corpul tau.

Toate ne-am intrebat la un moment dat ce este depresia postnatala!
Depresia postnatala este o boala depresiva care apare dupa nasterea unui copil. Este firesc ca femeile sa treaca prin stari negative dupa experienta maternitatii. Acestea variaza de la tulburari emotionale, la depresie postnatala, pana la psihoza postnatala (insa aceasta forma este foarte rar intalnita).
Depresia postnatala este destul de frecventa, afectand una din sapte proaspete mamici. Aceasta apare de obicei in prima luna dupa nastere insa episoade de depresie pot aparea si la luni distanta dupa nastere. Nu este foarte precis momentul in care depresia postnatala dispare si apare cea normala.
Cauza depresiei postnatale este necunoscuta. Pot fi o multitudine de factori care duc la aceasta stare: schimbarile hormonale, tulburarile de somn sau grija pentru copil. Depresia postnatala este mai des intalnita in randul mamicilor care au mai avut in trecut stari depresive sau care au avut parte de mult stres pe parcursul sarcinii sau nu sunt sustinute de familie. De asemenea si alte antecedente in familie pot creste riscul depresiei postnatale, cel mai probabil din cauza factorilor genetici.

Care sunt simtomele unei depresii postnatale?

  • Izbucnesti in plans din senin si esti coplesita de sentimentul de inutilitate.
  • Nu te bucuri de o zi alaturi de bebelusul tau.
  • Ai tulburari de somn si chiar daca te simti epuizata nu te poti odihni.
  • Esti epuizata. Este firesc sa simti oboseala pentru ca bebelusul tau te solicita foarte mult, insa starea se accentueaza si mai mult cand ai depresie postnatala.
  • Nu ai pofta de mancare. Si aici este o problema mai delicata deoarece trebuie sa te hranesti pentru bebelusul tau, trebuie sa ai energie.
  • Dureri de cap, de san, palpitatii.
  • Stari de enxietate. S-ar putea sa te simti tot timpul tensionata si cu nervii intinsi la maximum. Ba mai mult poti face si atacuri de panica. Dar nu te ingrijora deoarece aceste trec de la sine.
  • Teama de a te rani pe tine si pe copil.

Daca si tu ai aceste simtome incearca sa nu interiorizezi trairile tale. Vorbeste cu cineva despre ce simti. Depresia este o boala si nu suferi de ea pentru ca esti o fire slaba. Este o boala comuna si este vindecabila. Este destul de greu sa fii proaspata mamica si nu vei fi in stare sa faci toate lucrurile pe care le faceai inainte de a naste. De aceea incerca sa reduci din numarul activitatilor si sa accepti ajutorul atunci cand iti este oferit. Dormi atunci cand ai ocazia, hraneste-te sanatos,  implica-ti partenerul in cresterea bebelusului, incearca sa petreci cat mai mult timp cu el, vorbeste si cu alte mamici care au nou-nascuti si cel mai important gandeste-te ca ai un micut sau o micuta superba langa tine pe care ai asteptat-o 9 luni de zile. Fii puternica pentru bebelusul tau!

vineri, 9 octombrie 2015

Extragerea laptelui prin mulgere - tehnici si sfaturi

La un moment dat, s-ar putea sa nu mai poti fi langa copilul tau si va fi nevoie de lapte muls de la san. Prin incercari, vei gasi cea mai potrivita metoda pentru a obtine laptele. Unele mamici cred ca mulsul cu ajutorul mainilor da razultatele cele mai bune, altele, cu ajutorul pompei, dar ambele metode sunt la fel de eficiente. Este nevoie de timp si de experienta pentru a invata cum sa stimulezi reflexul de lactatie. Inainte de a presa manual, sterilizeaza echipamentul si spala-te pe maini. Stimuleaza fluxul de lapte facand un dus fierbinte sau tinand comprese calde pe san. Apoi aseaza-te confortabil deasupra unei suprafete, punand bolul in fata ta.




5 pasi pentru extragerea laptelui prin mulgere manuala.



  1. Sustine sanul cu o mana si incerca sa apesi de deasupra sanului in jos. Maseaza de asemenea sanul cu toata mana
  2. Apasa de jur imprejurul sanului, inclusiv dedesupt, apoi repeta de cel putin 10 ori. Acest lucru ajuta la avansarea fluxului de lapte prin canale.
  3. Apasa in jos spre areola, cu varful degetelor, de cateva ori. Foloseste o miscare de rostogolire insa evita apasarea tesutului glandular.
  4. Comprima usor, in jos, aria din jurul areolei, apasand cu policele si varful celorlalte degete si roteste-le cu blandete, pentru a facilita accesul la rezervoare.
  5. Indoieste si strange la un loc varfurile degetelor, apasand inapoi. Acest lucru ar trebui sa faca laptele sa tasneasca. Fa aceasta manevra timp de 2 minute, apoi treci la celalalt san.


Extragerea laptelui cu ajutorul unei pompe



Extragerea laptelui cu ajutorul unei pompe poate fi mai rapida si mai putin obositoare decat cu mana. Pompele au devenit mai sofisticate in ultimii ani si sunt mai disponibile intr-o mare varietate de tipuri. Manevrabilitatea, durabilitatea si nivelurile de aspiratie sunt criterii care te pot ajuta in alegerea unei astfel de pompe. Cere sfatul moasei sau asistentei. Stilul tau de viata poate fi mai degraba cel care va dicta in alegerea unei pompe. De exemplu, daca esti deseori departe de bebe sau daca ai gemeni, te poti orienta spre o pompa electrica dubla, care iti va permite sa obtii lapte mai mult intr-un timp mai scurt, sau, daca intentionezi sa extragi laptele doar ocazional, o pompa manuala sau cu baterie poate fi cea mai buna alegere. In plus, pompele scumpe si mai puternice pot fi chiar inchiriate. Este important ca in timpul extragerii laptelui sa stai cat mai confortabil pe un scaun cu spatar foarte bun. La fel de important este sa te relaxezi cat de mult poti, pentru a asigura un flux de lapte constant.

Cum pregatim pompa?
Pompele pot fi diferite, de aceea trebuie sa citesti cu atentie instructiunile. Stimuleaza lactatia inainte de a incepe pomparea, asa cum este indicat si pentru extragerea manuala a laptelui. Este important pentru a stimula refluxul de lactatie si pentru a pompa cat mai eficient. Plaseaza palnia pompei pentru a forma o zona etansa. Mamelonul trebui pozitionat in mijlocul palniei.

vineri, 2 octombrie 2015

Scutecele si intretinerea lor!

Daca lasi bebelusul intr-un scutec umed sau murdar poate produce iritatie de scutec. Deoarece vezica urinara a bebelusului tau este mica, se va uda deseori, astfel ca, in primele cateva saptamani, vi se va parea ca schimbati intruna scutece. Insa nu va alarmati, pe masura ce vor trece lunile, scutecul trebuie schimbat mai rar. La varsta de aproximativ 2 ani (desi la baietei poate dura mai mult), va incepe sa recunoasca senzatia de vezica plina, asa ca in curand va renunta la scutec.


Cum alegem tipurile de scutece?
Bebelusul vostru nu este deranjat daca utilizati "pampersi" sau scutece de panza, cu conditia insa sa se fixeze strans si sa nu stea intr-unul ud si murdar. Cele de unica folosinta ii dau un aspect curat, uscat si subtire. Cele din panza sunt mai voluminoase, astfel ca hainele pe care i le veti cumpara va trebui sa fie cu cativa centimentri mai mari. Dar ele au avantajul de a sustine articulatiile soldului,  un avantaj in caz ca doctorul suspecteaza o luxatie de sold. Scutecele care pot fi refolosite s-au dezvoltat mult in perioada in care cele de finet erau singura alegere posibila. Deoarece sunt mult mai usor de utilizat, devin tot mai populare printre parinti. Sunt mai ieftine decat cele de unica folosinta si pot fi, de asemenea, ecologice. Cele mai multe au aceeasi forma ca unul de unica folosinta si se prind cu o banda Velcro (tip limba de pisica), cu capse de plastic. Cele de unica folosinta, biodegradabile, care mentin fecale dar permit umezelii sa treaca prin ele usureaza ce aveti de facut cu un scutec muradar; pur si simplu aruncat in WC. Poti alege, de asemenea, dintr-o varietate de forme si marimi pentru a fi potrivite pentru bebelus. Veti avea nevoie de 15-20 scutece.
Cele de unica folosinta sunt mai scumpe, iar in  primele cateva saptamani s-ar putea sa-l schimbati de cate 10 ori pe zi, asa ca veti avea nevoie de cate 70 in fiecare saptamana.

Tipuri de scutece.

Scutecul multifunctional refolosibil.
Acest scutec se fixeaza cu benzi velcro, are un strat interior din bumbac moale, cu o captuseala absorbanta interna si un strat impermeabil incorporat, care face schimbarea lui foarte usoara. Exista doua dimensiuni, si va fi nevoie sa cumparati cel putin 18 bucati din fiecare.

Scutecele de finet.
Traditionalele scutece de finet, de forma patrata, sunt cele mai ieftine si cele mai raspandite. Acestea trerbuie impaturite intr-o forma de triunghi, sunt fixate cu un clip si sunt utilizate cu un invelis impermeabil exterior - puteti utiliza pantalonasi de plastic care se prind cu capse pentru a fi bine fixate. Ele se usuca repede, dar nu sunt la fel de absorbante ca unele dintre scutecele reutilizabile moderne.

Scutece preimpaturite.
Sunt scutece din bumbac, neflausate, impaturite in forma patrata, cu un tampon absorbant in mijloc si cu un invelis etern impermeabil, toate fixate cu capse sau cu banda Velcro. Acestea se usuca mai repede dar s-ar putea sa nu fie la fel de absorbante precum cele de forma deja stabilita.

Scutec de forma prestabilita.
Un scutec de forma prestabilita, este un scutec din tesatura de forma unui scutec de unica folosinta, care se utilizeaza cu un invelis extern impermeabil.

Scutece de unica folosinta.
Scutece de unica folosinta au dimensiuni in functie de greutatea bebelusului. Cand sunteti multumite cu o anumita marca, cumparati angro. Scutecele cu mentiunea "ultra" sau "high performance" sunt foarte absorbante. Unele scutece de unica folosinta au invelis exterior, dar care lasa aerul sa circule. Scutecele "standard" sunt mai ieftine si mai voluminoase, dar va trebui si sa-l schimabati mai des pe bebelus. Scutecele pentru baieti au mai mult material absorbant in fata iar cel pentru fetite, dedesupt.

joi, 24 septembrie 2015

Spalarea bebelusului - sfaturi utile

O mare parte din ingrijirea zilnica a bebelusului tau va fi legata de curatenia lui. Pielea unui nou-nascut este delicata si iritata usor de transpiratie, urina si saliva. Pe masura ce creste si incepe sa se hraneasca singur si sa exploreze lumea din jurul sau, se va murdari mai repede. Curatatul si spalatul cu buretele sunt suficiente pentru a-l mentine curat, dar celor mai multi bebelusi le place sa fie imbaiati, iar baia va deveni imediat o parte importanta a programului comun zilnic.


Trebuie sa aveti un echipament pentru imbaiere si spalare.
Exista numeroase produse concepute pentru a usura imbaierea bebelusului. Insa trebuie sa le cumparati doar pe cele strict necesare. Samponul, sapunul, lotiunea sau cremele pentru adulti nu sunt recomandate deoarece contin prea multi aditivi si nu sunt potrivite pentru pielea bebelusului.Cumparati numai produsele exclusiv pentru sugari.

Echipamentul pentru imbaiere trebuie sa contina:
Cadita - pana ce bebelusul va fi gata sa intre intr-o cada de adulti, o cadita potrivita va usura imbaierea. Asadar, asezati-o la o inaltime potrivita pe un suport sau o puteti pune pe podea.

Sort impermeabil - cel din bumbac, cu spatele impermeabilizat, i se va parea mai moale bebelusului decat cel din musama.

Pentru toalete bebelusului aveti nevoie de:
Gel de baie - care reprezinta o alternativa excelenta pentru sapun sau sampon.
Lotiune de corp - este utila pentru curatarea zonei scutecelor daca pielea este foarte uscata.
Ulei - hidrateaza pielea bebelusului cand este uscata sau acoperita cu scuame.
Crema hidratanta - poate fi utilizata in locul uleiului.
Sampon - poate fi necesar o data pe saptamana.
Betisoare cu vata - sunt utile pentru a-l curata pe bebe intre degetele de la maini si picioare.
Foarfeca pentru sugari  - trebuie sa aibe margini rotunjite si brate scurte, astfel incat sa nu existe pericolul de a-l intepe accidental pe bebelus.
Prosop - pastrati un prosop mare, foarte moale, doar pentru bebelus. Inainte de a incepe sa-l stergeti, incalziti-l pe un radiator. Unele prosoape au un colt pliat, ca o gluga.

Sfaturi utile pentru spalarea bebelusului.


  • Pana la varsta de 6 luni, utilizati intotdeauna apa fiarta si racita pentru a-l spala pe ochi, in urechi, in gura si pe fata. Bacteriile din apa sunt distruse prin fierbere.
  • Curatati doar acele zone care sunt la vedere. Nu incercati sa curatati interiorul urechilor sau al nasului, ci doar stergeti orice urma vizibila de cerumen sau de mucozitati ci vata umezita. Astfel s-ar putea sa impingeti murdaria in nas sau urechi.
  • In cazul unei fetite, nu incercati sa-i departati labiile ca sa curatati interiorul lor deoarece veti perturba fluxul natural al secretiei care spala, eliminand bacteriile.
  • In cazul unui baietel, nu incercati sa-l decalotati ca sa-l spalati sub pielea preputului deoarece s-ar putea sa-l doara sau sa-i rupeti sau afectati preputul.
  • Stergeti intotdeauna din fata in spate cand curatati zona acocperita de scutec la o fetita. Astfel impiedicati raspandirea germenilor dinspre anus spre vagin si aparitia infectiilor.
  • Cand stergeti ochii si urechile, utilizati cate o bucata de vata din bumbac pentru fiecare, astfel infectiile minore se intind.
  • Lasati la sfarsit curatatul funduletului si folositi cate o bucata de vata la fiecare stergere. Inmuiati-o in apa calda.


miercuri, 16 septembrie 2015

Vaccinarile copilului - riscuri si beneficii.

Programul vaccinarilor incepe de la nastere si continua pe toata durata copilariei. Vaccinurile care vor fi administrate contin tulpini de germeni lipsiti de nocivitate ai unora dintre bolile care produc cele mai severe infectii. Administrarea lor determina organismul sa produca proteine speciale (anticorpi), care il vor proteja pe copil de respectiva boala in viitor.


De ce trebuie vaccinat bebelusul? 
Unii parinti refuza vaccinarea deoarece sunt ingrijorati de posibilele riscuri sau deoarece considera ca nu este necesara. Totusi, daca sunt vaccinati mai putini copii, aceste posibile boli grave vor produce o marire a numarului de imbolnaviri la copii.

Care sunt riscurile?
Vaccinarea il poate face pe copilul tau sa nu se simta prea bine pentru scurt timp, dar adversele grave sunt rare. Aproape orice copil poate fi vaccinat, printre cele cateva motive pentru a nu-l vaccina se numara si o reactie severa la o doza anterioara. Nu il vaccinati daca are o boala febriola. Totusi, nu este nevoie sa amanati vaccinarea daca are o infectie minora, cum ar fi un guturai, sau daca nu este in  apele lui.

Care sunt efectele secundare?
In 12-24 de ore dupa vaccinare bebelusul poate avea o usoara febra, s-ar putea sa-i fie putin rau sau sa aiba diaree si s-ar putea sa nu ii fie prea bine timp de pana la 48 de ore. Insa aceste reactii nu sunt alarmante. Daca temperatura ii creste, dati-i doza de sirop de paracetamol recomandata.
Daca in locul injectarii ii apare o umflatura dura, nu va ingrijorati deoarece ii va trece in cateva saptamani.
Insa daca apar alte simtome, daca devine mai molesit si va raspunde mai incet ori daca plansul ii suna diferit, temperatura ii creste peste 38 grade C sau daca face convulsie febrila, chemati doctorul imediat.

Calendarul Vaccinarilor

La nastere - Antituberculos (BCG) - se administreaza in special copiilor expusi la riscul de a veni in contact cu bacilul Koch - 1 injectare
2 luni - Antidiftreic, Antitetanos, Anti tuse convulsiva, Antipolio, Anti Haemophilus influenzae tip B (este o bacterie ce poate produce un anumit tip de meningita si alte boli ale copilariei) - 1 injectare
          - Antipneumococ (PCV) - 1 injectare
3 luni - Antidiftreic, Antitetanos, Anti tuse convulsiva, Antipolio, Anti Haemophilus influenzae - 1 injectare
          - Antimeningita C - 1 injectare
4 luni - Antidiftreic, Antitetanos, Anti tuse convulsiva, Antipolio, Anti Haemophilus influenzae - 1 injectare
          - Antimeningita C - 1 injectare
          - Antipneumococ (PCV) - 1 injectare
12 luni - Antimeningococ - 1 injectare
13 luni - Antirujeolic, Anti-parotidina epidemica, Antirubeolic - 1 injectare (MMR)
            - Antipneumococ (PCV) - 1 injectare
3,5-5 ani (pregatirea prescolara) - Antidiftreic, Antitetanos, Anti tuse convulsiva, Antipolio
                                                          - MMR - 1 injectare
Fete in varsta de 12-13 ani - Anti papilloma virusuri, tip 16 si 18 (HPV), care produc cancerul de col uterin)
Cei care parasesc scoala - Antidiftreic, Antitetanos, Antipolio - 1 injectare

marți, 1 septembrie 2015

Cum ne adaptam cu bebe in primele saptamani.

Nimic nu te poate pregati pentru realitatea de a avea un copil. Primele saptamani ale bebelusului tau vor semana probabil cu o tornada de experiente noi, pe masura ce te adaptezi cu rolul de mamica. A avea grija de un copil inseamna sa ii oferi caldura si atentie si, desi unele dintre acestea pot fi facute instinctiv, unele vor trebui invatate de ambii parinti. Prima faza de obisnuinta nu va dura mult. Vei invata repede lucrurile noi si nu va dura mult timp. De exemplu vei manca doar cu o singura mana, in timp ce cu a doua vei hrani bebelusul. Practic va deveni o a doua natura.

Primele zile acasa
Nu te speria! Viata alaturi de nou-nascutul tau te va lua prin surprindere. Aparenta sa vulnerabilitate iti poate produce puternice sentimente, in timp ce un vartej de emotii te poate face sa izbucnesti in lacrimi, tulburata fiind de exemplu de o stire de la televizor. Insa nu te lupta cu aceste sentimente ci concentreaza-te asupra noii vieti pe care o ai de acum in grija.


Deveniti o familie
Acum ati devenit trei si totul se schimba. Partenerul tau nu iti mai e doar iubit, iti este aliat si camarad in aceasta noua aventura a paternitatii iar bebelusul este in aceeasi masura al lui ca si al tau. Relatiile deja testate si incercate ale familiei se vor modifica subtil, adica nu mai sunteti doar un fiu sau o fiica, sunteti parintii de care depinde o noua viata.
Deseori proaspatul tatic este cel mai afectat in primele zile de dupa nastere. Dar, pentru o vreme, veti fi amandoi obositi, nedormiti, anxiosi si chiar mai agitati ca de obicei. De aceea fiti ingaduitori unul cu celalalt si oferiti-va timp.
De asemenea este usor ca in aceasta perioada sa-l faci pe partenerul tau sa se simta dat deoparte si inutil, daca te comporti de asemenea maniera de parca starea de bine a bebelusului ar fi doar domeniul tau. Nu ezitati sa vorbiti unul cu altul despre sentimentele care va incearca in aceasta perioada si impartiti-va ingrijirea bebelusului cat de mult puteti pentru ca va fi foarte mult in beneficiul vostru daca bebe are si un tata disponibil. La inceput, poate fi mai agitat sau poate chiar nervos decat tine cand ii manevreaza corpul moale, dar curand va deveni mai increzator, nu-ti face griji.
In plus, mai presus de toate, relaxati-va si bucurativa de bebelusul vostru.

Desi pare complicata ingrijirea unui nou-nascut, ganditi-va ca ei pot supravietui si cu parinti neexperimentati si ca cele mai importante lucruri pentru a se dezvolta bine sunt niste parinti fericiti si iubitori. Astfel incat sa aveti incredere si sa va bizuiti pe propria voastra intuitie si sa faceti lucrurile asa cum vi se pare ca este bine deoarece sunt sanse mari sa fie bine si pentru bebelusul vostru.




Realizarea unei legaturi dragastoase
Chiar de la inceput, legatura ta cu bebelusul este una intensa, in dublu sens, care se va dezvolta pe parcurs intr-o iubire adevarata si de durata. Contactul vizual joaca intotdeauna un rol important cand te indragostesti, si la fel va fi si intre tine si bebe. Incerca, de exemplu sa scoti varful limbii cand va uitati unul la altul, astfel va invata repede sa iti raspunda la fel - aceasta fiind realmente o comunicare in dublu sens. Iti va recompensa eforturile de al calma, linistindu-se la sunteul vocii tale. Iar atunci cand e suparat, va dori sa il tii in brate si sa il mangai.

Odihneste-te din plin
Fiecare noua mama trebuie sa se obisnuiasca sa doarma putin. Si singura solutie a acestei probleme este sa te odihnesti ori de cate ori este posibil deoarece este deosebit de important daca alaptezi copilul la san. Odihneste-te cand copilul doarme, chiar daca nu te culci si tu cu el. Corpul nu este inca destul de puternic pentru o activitate obositoare, iar treburile din gospodarie mai pot astepta.



miercuri, 19 august 2015

Travaliul- tehnici de control al durerii

Finalul apoteotic al celor noua luni de sarcina, in care ai visat mereu sa dai ochii cu minunea din pantecele tau, se apropie! Dar oare esti pregatita pentru momentele ce urmeaza inainte sa faci cunostinta cu copilasul tau? Ca sa nu fii luata prin surprindere, mai jos o sa va dau cateva sfaturi pentru un travaliu cat mai relaxant si mai usor.

Durerea este un mecanism complex de reactie a organismului . Atunci cand este corect inteles, acesta poate fi controlat cu succes.
Exista trei componente principale ale durerii in timpul travaliului:
- Emotionala (frica, necunoscutul, lipsa de educatie etc.);
- Functionala (dilatarea orificiului cervical, coborarea fatului, pozitii, proceduri medicale);
- Fiziologica (pozitia posterioara a fatului, prezenta pelviana etc.).

De aceea exercitiile respiratorii sunt o cale foarte buna de calmare. Ele au ca rol oxigenarea ta si a copilului tau, precum si distragerea atentiei de la durere, oferindu-ti un alt lucru asupra caruia sa te concentrezi.
Pentru prima parte a travaliului poti folosi respiratia lenta, profunda. Inspira lent pe nas, cu dilatarea abdomenului si apoi a toracelui; dupa care lasa o scurta pauza si expira lent, pe gura, cu buzele intredeschise. Se fac in jur de 7-9 respiratii pe minut.
Respiratia superficiala: inspira si expira pe gura, intr-un ritm de trei ori mai alert decat in cazul celei lente, pana la o respiratie pe secunda.
Respiratia variabila sau mixta: combina primele doua tipuri si foloseste-o in perioada de tranzitie cand simti ca pierzi concentrarea (acest lucru datorandu-se faptului ca contractiile devin mai dureroase). De aceea implica respiratii superficiale succesive, urmate de un inspir adanc, asemenea unui oftat.
Respiratia in tandem: ritmul si alternanta tipurilor de respiratie sunt impuse de persoana care te va sustine de-a lungul travaliului.
Ultima tehnica de respiratie se aplica odata cu dilatarea completa a uterului. La debutul contractiei, inspira adanc, apoi exira lent, folosindu-ti muschii abdominali. Impingerea se realizeaza cu tinerea respiratie timp de 5-7 secunde, dupa care poti respira adanc, mentinandu-ti contractia muschilor abdominali. In continuare vei inspira si expira adanc o data, dupa care se reia acelasi tip de respiratie.




Mai jos o sa va prezint cateva tehnici care, cu siguranta va vor ajuta pe perioada travaliului.
- Fa o baie calduta. Este o modalitate foarte buna de diminuare a durerilor in primele faze ale travaliului, pe care le poti petrece in intimitatea casei.
- Adopta pozitia potrivita! Decubitul dorsal (pozitia pe spate) poate fi nociv si in acelasi timp foarte dureros. In schimb, statul in picioare, pozitia culcat pe o parte sau semisezut pot ajuta foarte mult.
- Plimba-te! Cercetariele arata ca orice pozitie dinamica scurteaza travaliului cu o ora si jumatate.
- Pe vine! Pozitia "ghemuit" favorizeaza indepartarea oaselor bazinului, ajutand copilul sa traverseze mai usor stramtorile bazinului.

De asemenea NU LUPTA NICIODATA CU CONTRACTIILE.
Acest lucru influenteaza negativ atat dilatatia cervicala, cat si travaliul in sine si poate accentua durerea prin privarea de oxigen a uterului.
IMPLINGE CAND TI SE CERE!
Nu se mai recomanda tehnica prin care se impinge cat de mult si lung se poate intr-o contractie, deoarece creste riscul de hipoxie (lipsa de oxigen) a copilului.

Regula de baza este sa te inconjori de curaj. Ultimele cercetari au demonstrat ca 90% din nastere, se desfasoara la nivel psihologic! Prin urmare, controlul mental al momentului nasterii nu este doar important, ci esential.
Asa ca scapa de frica si tensiune, astfel incat corpul tau sa fie eliberat de durere si sa functioneze asa cum a fost creat sa o faca.


Mult succes si nastere usoara va doresc!

sâmbătă, 8 august 2015

Ingrijirea prenatala

In zilele noastre, nasterea are loc in conditii foarte sigure. Acestea se datoreaza ingrijirii prenatale, unui sistem de controale si teste efectuate la intervale regulate pe parcursul sarcinii, cu scopul de a confirma ca totul este in regula atat cu voi cat si cu bebelusul. De aceea este foarte important ca ingrijirea prenatala sa inceapa din timpul sarcinii. Primul control este foarte important deoarece ofera imaginea de start fata de care vor fi constatate toate modificarile ce vor aparea pe parcurs. Trebuie de asemenea sa ii solicitati medicului vostru informatii despre optiunile disponibile odata ce sarcina este confirmata, pentru a putea perfecta toate aranjamentele necesare.



Primele ecografii se vor face destul de des (in functie de cat de repede ati descoperit sarcina). Eu am aflat ca sunt insarcinata in prima saptamana dupa dupa ce s-a implantat sarcina, asa ca au fost nevoie de trei ecografii pana cand inimioara fetitei mele a inceput sa bata. Apoi medicul mi-a prescris cateva analize necesare pentru primul trimestru de sarcina. In plus, mi-a recomandat sa le fac pana in saptamana a 12-a (este foarte important sa tineti cont de acest aspect). Mai jos o sa va dau lista analizelor mele. Nu sunt standard, ele pot fi si mai multe in functie de fiecare gravida in parte.
TRIMESTRU I


- V.D.R.L

- RH

- Ag HBs

- Cultura col

- Urocultura
- Sumar de urina

- Uree UV

- Creatinina

- Glucoza

- TGO si TGP

- HIV

- Hemoleucograma

- Albumina

- Dublu Test (care se face intre saptamanile 11-14)

- Ecografie de prim-trimestru 2D (daca aveti putin noroc se poate vedea si sexul bebelusului)
TRIMESTRU II


In trimestru doi, o sa fie mai lejer deoarece veti merge doar la un singur control de rutina insotit de o ecografie 3D.

Triplu test se face doar daca dublu testul nu a iesit in regula sau daca aveti peste 35 ani.
Ecografia morfologica o sa contina:


- Screening de malformatii fetale

- Patient/ Exam information

- EFW

- 3D measurements

- 3D calculations

- Doppler Measurements

Aceasta se face intre saptamanile 18-22.


TRIMESTRUL III
Vizita medicala la 28 saptamani (analize si ecografie):
- Se va repeta hemoleucograma (deosebit de importanta de urmarit valoarea hemoglobinei in cazul mamicilor cu anemie descoperita la testarile anterioare);

- Se recolteaza secretie vaginala pentru depistarea posibilelor infectii;

- Se repeta urocultura si sumarul de urina pentru monitorizarea infectiilor urinare si a nivelului glucozei si proteinelor din urina;

- Se evalueaza greutatea mamicii; in cazul mamicilor cu hipertensiune, se verifica atent tensiunea arteriala;

- Unii medici recomanda testul de toleranta la glucoza (intre saptamanaile 24 si 28) pentru diagnosticarea diabetului gestational. Testul consta in consumarea pe stomacul gol a unui lichid amestecat cu 100g glucoza si masurarea glicemiei inainte de consumul lichidiului si apoi de inca 3 ori de la testare, din ora in ora;

- Ecografie pentru determinarea masurilor fatului, a greutatii probabile, a cantitatii de lichid amniotic din jurul fatului, depistarea oricaror anomalii congenitale, localizare placentei si pozitionarea fatului;

- Daca aveti Rh negativ, in aceasta saptamana vi se va ADMINISTRA injectia cu imunoglobulina (detalii in Factorul Rh si sarcina).


Vizita medicala din saptamana 32 de sarcina
- A treia ecografie morfologica (pentru descoperirea malformatiilor congenitale), o sonograma 3D sau 4D, pentru a verifica pozitia fatului in uter si a placentei, precum si dimensiunile fatului (circumferinta craniana si abdominala, lungimea femurului). Se aprecieaza data probabila a nasterii;

- Examinare pelvina pentru verificarea colului uterin;

- Testarea tolerantei la glucoza pentru depistarea diabetului gestational (daca nu a fost facuta pana acum);

- Hemoleucograma pentru verificarea nivelului hemoglobinei (trebuie sa fie mai mare de 10.5 g/dl), mai ales daca ati fost anemice in celelalte doua trimestre de sarcina.


Incepand cu saptamana 36 de sarcina, vizitele medicale saptamanale vor presupune:
- Ecografie pentru verificarea cantitatii de lichid amniotic, greutatii si ritmului cardiac al bebelusului, stabilirea datei probabile a nasterii, localizarea si gradul de maturitate al placentei;

- Verificarea tensiunii arteriale (obligatoriu in cazul gravidelor cu preeclampsie);

- Veti fi intrebate cat de des misca bebelusul in burtica.

Si aici se termina seria intreaga de analize si ecografii. Sper sa va fie de ajutor si sa aveti o sarcina si o nastere usoara!

miercuri, 5 august 2015

Ce trebuie sa contina bagajul de maternitate.

Burtici, toate ne intrebam ce trebuie sa contina bagajul pentru maternitate si ce alte pregatiri trebuie sa facem. Ultimile detalii ne vor da batai de cap, asa ca este necesar sa pregatim totul din timp si sa ne asiguram ca taticii stiu ce au de facut in ziua cea mare.
De ce spun asta? Pentru ca, pe perioada contractiilor si a nasterii propriu-zise se pot intampla tot felul de lucruri neprevazute, asa ca taticii ar trebui sa incerce sa planuiasca din timp cat mai multe lucruri posibile si sa-si aminteasca faptul ca este foarte important sa poti fi flexibil in acele momente. 
In plus ei trebuie sa aiba in vedere si cateva detalii care trebuie pregatite inainte ca voi sa intrati in travaliu, cum ar fi:

- sa va inregistreze  la spital;
- sa faca un drum de proba pana la spital, cronometrat, luand in considerare si blocajul din trafic ce poate surveni in mod neasteptat;
- sa afle unde este intrarea de urgenta si unde exista locuri de parcare;
- daca aveti copii mai mari, sa se asigure ca aveti cu cine sa ii lasati cat timp sunteti la spital.

Insa cel mai important este bagajul pentru maternitate care trebuie sa contina o sumedenie de lucruri necesare atat pentru voi, cat si pentru bebelusl vostru.

- o camasa de noapte cu nasturi in fata, speciala pentru alaptat; 
- pijamale cu pantaloni; 
- cateva perechi de chiloti din plastic (se gasesc in farmacii);
- o pereche de sosete (la un moment dat, in travaliu, e posibil sa va inghete picioarele si sa aveti nevoie de ei); 
- o pereche de slapi;
- un halat; 
- un pachet mare de vata sterila, cumparat din farmacie; 
- absorbante sterile;
- sutien special pentru alaptat; 
- pompa pentru sani; 
- un unguent pentru eventualele rani la sani, dar este bun si pentru bebe, in cazul aparitiei eritemului fesier; 
- sapun, prosop, perie de par, elastice de par (eu am parul lung), crema de maini, strugurel (pe care puteti sa il folositi in timpul travaliului, deoarece o sa vi se usuce buzele)un deodorant roll-on sau stick; 
- un aparat de ras de unica folosinta p toaleta vulvo-perineala ( in cazul in care nu ai avut timp sa o faceti acasa); 
- castron, cana, lingura, furculita, cutit; 
- hainute pentru bebe spalate si calcate cu abur (in cazul in care spitalul iti va permite folosirea lor); 
- 10-15 scutece de unica folosinta marimea new-born(care sa fie decupate in zona ombilicala); 
- o paturica moale pentru bebe; 
- sapun, sampon pentru copii (este posibil sa nu le folositi pentru ca va poate spala copilul cu un sapun special, din spital, antiseptic)
- ulei de corp pentru bebe; 
- crema de galbenele, Bepanthen sau Sudocrem; 
- prosop pentru copil; 
- act de identitate si un dosar care continea toate analizele, ecografiile si tratamentele din timpul sarcinii; 
- trimiterea de internare in spital de la medicul de familie parafata de medicul specialist ginecolog; 
- o sticla de apa plata si o ciocolata, energizant bun de luat in timpul travaliului (pentru cine poate sa manance deoarece puteti avea greturi sau stari de voma).


In toiul evenimentelor legate de nastere, adesea femeile uita complet de trusa cu obiectele esentiale pentru a merge la spital. Este bine sa aveti bagajul facut cu 2 saptamani inainte de data probabila a nasterii, sa fie la indemana, doar sa il luati.

vineri, 24 iulie 2015

Cum o sa fie prima zi de viata a copilului meu?

"Cum o sa fie prima zi de viata a copilului meu?" Cred ca este intrebarea frecventa pe care orice viitoare mamica si-o pune!

Timp de noua luni asteptam acest moment: venirea pe lume a copilului nostru! Ne incerca tot felul de sentimente pe parcursul lunilor, cum ar fi : frica, teama, emotii...dar si foarte multe curiozitati. Printre care "Cum o sa arata bebe?". Ne facem o idee si ne gandim ca o sa avem un copil robust, dar in realitate, ei sunt foarte mici, cu pielea de diferite nuante, de la rosu, roz sau chiar purpuriu la inceput. Unii se nasc cu o substanta care i-a protejat in interiorul uterului, numita vernix. Insa aceasta se spala la prima baita.

Pe de alta parte, vei observa, ca bebelusul tau va avea capul mai mare in comparatie cu restul corpului, dar si o pozitie chircita, deoarece a stat destul de inghesuit in uterul tau. Insa toate aceste sunt doar temporare. Pe masura ce el va creste, totul va reveni la normal si membrele sale se vor indrepta.

De asemenea pot aparea si unele iritatii, care sunt destul de frecvente la nou-nascuti, insa acestea trec in doar cateva zile, iar piele se va curata. Si bineinteles ca va fi oricum examinat de doctor in primele ore pentru a se asigura ca iritatia este doar o reactie normala si nimic mai mult.




Asadar, viitoare mamici, felul in care va arata bebelusul vostru in prima zi de viata, se va shimba foarte mult in urmatoarele saptamani. Prim urmare bucurati-va de urmatoarea perioada de sarcina si incarcati-va cu multe ganduri pozitive.

Va doresc o sarcina usora si un bebe sanatos!

joi, 16 iulie 2015

Cum contribui la dezvoltarea unei sarcini sanatoase!


Dragele mele, orice viitoare mamica isi doreste ca in timpul sarcinii totul sa decurga normal si sa astepte venirea celui mic pe lume in cel mai pasnic mod cu putinta. Insa nu toate lucrurile merg ca la carte asa cum ne-am dori noi. De aceea, mai jos va prezint cateva lucruri care va vor ajuta sa contribuiti la dezvoltarea unei sarcini sanatoase:

  • In primul rand mergeti la toate vizitele prenatale, astfel incat sa nu sariti peste nicio testare.
  • Un alt lucru foarte important este sa va hraniti sanatos si sa aveti o dieta alimentara care sa contina, proteine, produse lactate, fructe si legume. Este foarte important sa discutati cu medicul vostru despre schimbarile pe care le faceti in dieta zilnica.
  • Nu consumati alcool si nu fumati pentru ca ele pot pune viata in pericol copilului vostru.
  • Respectati planul de medicatie pe care vi-l prescrie medicul, indiferent ca este vorba de vitamine sau suplimente de fier.
  • Feriti-va de persoanele care au gripa sau alte infectii!
  • Dormiti suficient de mult, mai ales in ultima perioada a sarcinii.
  • Incercati sa ve relaxati si sa combateti stresul.
  • Urmati un plan de activitate fizica pe care vi-l recomanda medicul!

Sper sa va fie utile aceste sfaturi. Pe mine ma ajutat foarte mult pe perioada sarcinii! Sunt o viitoare mamica perfectionista. Asa ca am tinut cont de toate regulile ce le impune o sarcina!

Nu uitati sa va bucurati de aceasta perioada minunta, deoarece traiti momente unice pe care nu o sa le uitati niciodata!
O dupa-amiaza placuta va doresc!

marți, 14 iulie 2015

Celule Stem

Dragi burtici, astazi vrem sa va prezentam cateva informatii despre Celulele Stem pentru ca voi sa decideti daca este de folos sau nu sa vi le recoltati la nastere.
Organismul uman contine sute de tipuri diferite de celule care sunt importante pentru sanatatea noastra. Celulele stem sunt responsabile pentru a pastra functia normala a corpului. De exemplu ele au capacitatea de a face rinichii sa curate sangele, inimile sa bata, creierul sa creada sau celulele pielii sa inlocuiasca pielea care e imbatranita.
Aceste celule sunt unice prin prisma faptului ca se pot inmulti. Ele functioneaza ca un fel de sistem de aparare, deoarece se pot divide pentru a completa celelalte celule. Daca esti ranit sau bolnav, si celulele din corpul tau sunt de asemenea ranite sau ucise. Insa celulele stem sunt active si vin in ajutorul celorlalte pentru ca tu sa te insanatosesti!
Exista trei tipuri de celule stem:
1. Celulele stem din cordonul ombilical
2. Celule Stem adulte
3. Celulele Stem embrionare
1.  Celulele stem din cordonul ombilical sunt mai tinere decat cele adulte si au capacitate de a se schimba in diferite tipuri de celule dar si de a se divide si a se reinnoi constant. Spre deosebire de celulele embrionare, sangele din cordonul ombilical nu cade sub incidenta dezbaterilor etice, fiind universal acceptat.
2. Celulele stem adulte se gasesc in maduva si in sangele periferic si are capacitatea de a se transforma in alte tipuri de celule, desi sunt mai greu de obtinut datorita faptului ca sunt imbatranite si pot fi respinse mai usor de gazda.
3. Celulele stem embrionare au abilitatea de a se dezvolta in mai multe tipuri diferite de celule, cu risc minor de contaminare. Insa exista foarte multe dezbateri etice care vizeaza acest tip de obtinere de celule stem embrionare.

Recoltarea:
Recoltarea de sange ombilical nu lezeaza nici mama, nici copilul si nu interfereaza deloc cu procesul nasterii.Celulele stem din sangele ombilical au potentialul de a vindeca peste 70 de boli.
Celulele trebuie sa fie recoltate intr-un timp cat mai scurt de la nastere si sa fie procesate cu atentie si profesionalism,  pentru ca acesta sansa unica sa nu fie irosita!
De aceea trebuie sa faceti toate demersurile necesare ca procedura sa aiba loc, nasterea fiind singura ocazie cand puteti face recoltarea pentru a va asigura copilul ca, in caz de nevoie, va avea o sansa in plus la viata.
Exista si foarte multe banci de recoltare in Romania unde va puteti depozita celulele stem contra cost.
Speram ca v-am fost de folos in luare unei decizii!
O zi magica va dorim!