Alimentele se introduc treptat. Mai putin este intotdeauna mai bine! Ofera-i lingurite mici, si numai cateva la fiecare masa, pana se obisnuieste cu alimentele solide. Nu il forta mai mult decat doreste sa manance. De exemplu daca strange buzele sau intoarce capul in alta parte, inseamna ca s-a saturat.
Ai rabdare! Asteapta doua sau trei zile intre fiecare fel nou de mancare. Trebuie sa ii oferi cate un aliment nou timp de cateva zile deoarece iti va fi usor sa observi eventuale reactii alergice (scaune moi, iritatii sau varsaturi).
Diversificarea alimentatiei la bebelusi necesita si o serie de accesorii noi:
1. Un vas si lingurite de plastic!
Ideal ar fi sa ii cumperi un vas de plastic care contine si ventuza pentru a se putea stabili pe masa sau pe masuta scaunului copilului. Sunt utile atunci cand el va incepe sa manance singur si cand va incerca, inevitabil, sa arunce pe jos castronul cu mancare. Linguritele, de asemenea, trebuie sa fie si ele din plastic pentru ca bebelusul sa nu se raneasca! Alege lingurite ecologice care sa nu faca rau la copil (pe prospect trebuie sa scrie lipsa melaninei sau a PVC-ului). Eu va recomand linguritele cu capete de silicon, deoarece sunt moi si blande cu gurita bebelusului si ele sunt recomandate la inceputul diversificarii.
Mai tarziu puteti incerca si linguritele flexibile. Sunt foarte bune pentru etapele de dezvoltare ale copilului. Ele au varful si manerul flexibil, ideal pentru copilul tau deoarece se poata hrani si singur. Au o cupa adanca cu scopul de a preveni varsaturile si varful moale pentru a nu rani gingiile. Este recomandata copiilor cu varsta mai mare de 6 luni.
In plus, nu mai trebuie sa sterilizezi echipamentul, ci trebuie doar sa il speli bine cu apa fierbinte si detergent, apoi caltit bine si lasat la scurs pe un servetel.
Bebelusii au nevoie de asemenea scaun de la varsta de 6 luni sau atunci cand ei pot sta bine in fund. Aceste scaune sunt de mai multe feluri:
a. Scaune de masa din plastic.
Sunt cele mai cumparate de parinti deoarece au un pret redus, sunt usor de manevrat, le poti muta si plia repede. Insa au un disconfort pentru bebe deoarece este nevoie de o husa moale pentru a sustine spatele si capul si nu ofera protectie impotriva mizeriei, care inevitabil se va face in timpul mesei.
b. Scaune de masa din lemn.
Scaunle de masa din lemn sunt frumoase si mai ales daca au si aceeasi culoare al mobilierului tau, se incadreaza perfect in camera. Insa aici se termina avantejele deoarece scaunul este prea adanc si suportul pentru picioare prea mic. Tavile sunt grele, sunt mai greu de manevrat si curatat fata de cele din plastic.
c. Scaunele de masa ultramoderne.
Aceste tipuri de scaune sunt exact ce trebuie pentru bebelusul tau. Sunt moi, prevazute cu roti si piedici pentru roti, au tavi detasabile, inaltime reglabila si spatar rabatabil (bune pentru bebelusii care nu stau bine in fund). Insa pretul este destul de ridicat.
3. Bavete.
Bavetele sunt foarte bune pentru ca bebelusul tau sa nu se murdareasca pe hainute. Atat fructele, cat si legumele, pateaza hainutele, prin urmare bavetele sunt exact ce trebuie. In plus, ele sunt bune si pentru perioada cand copilului ii cresc dintisorii si saliveaza.
Exista mai multe tipuri de bavete:
- baveta flausata cu spate de plastic (foarte buna in primele luni)
- baveta cu maneci (care acopera partea din fata a bebelusului)
- baveta de plastic
4. Blenderul si storcatorul de fructe.
Sunt foarte bune pentru prepararea rapida si eficienta a beblusului tau. Mai ales ca el trebuie sa manace fructele si legumele proaspete.
Legumele le poti da rapid prin blender si astfel mancarea o sa fie calda si proaspata pentru puiul tau.
Fructele, de asemenea le poti baga in storcator si o sa iasa un suc minunat.
5. Canute din plastic cu cioc sau pai.
Canutele din plastic pentru bebelusi contin un cioc sau un pai. Ele ii permit copilului tau sa bea din ele fara a se murdari sau uda. In plus, dupa ce au fost folosite, stau in siguranta deoarece sunt prevazute cu un capac.
Canutele sunt usor de gasit si nu au un pret mare. Le poti gasi in diverse forme si culori, astfel incat sa fie pe placul bebelusului tau!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu