duminică, 3 aprilie 2016

4 pasi pentru ati invata bebelusul sa se hraneasca singur


Bebelusul tau va dori la un moment dat sa se hraneasca cu mult inainte de a o putea face. Oricat de multa murdarie ar face, fii pregatita ca mancarea sa-i ajunga pe fata, pe haine sau pe par (chiar si in al tau), si pe podea. Si, oricat s-ar prelungi durata mesei, incurajeaza-l cat de mult poti. Este primul pas spre independenta lui.

Totodata incearca sa pastrezi o atitudine calma si relaxata in timpul meselor. Daca tu le consideri ocazii de bucurie si le gasesti interesante, este putin probabil sa ai probleme cu mancatul si cu hrana pe viitor.

La 7 luni, bebelusul tau incearca sa faca eforturi hotarate pentru a se hrani singur, dar s-ar putea sa nu poata sa-si bage in gura toata mancarea. De aceea e nevoie de tine pentru a-l hrani, insa nu-l opri din joaca lui cu mancarea. Bineinteles ca se va murdari, intinzandu-si mancarea pe fata, dar este primul pas in a invata sa se hraneasca.

Trebuie sa ai la indemana un servet curat, ca sa-l stergi cand a terminat. Da-i, de asemenea, multe alimente de tinut in mana. Sunt usor de manevrat, astfel ca va castiga dexteritate si va avea toata increderea in propiile forte.

Cum il invatam sa se hraneasca?

1. La inceputul mesei ii va fi foame. Asa ca tu trebuie sa fii cea care ii da sa manance si care sa-l tina departe de vasul cu mancare.

2. Dupa ce si-a potolit foamea de inceput, continua sa-i dai sa manance, dar lasa-l sa incerce si singur.

3. Bebelusul poate fi atat de prins de placerea de a-si cufunda degetele in vas si de a-si indesa mancarea in gura, incat isi va pierde interesul fata de faptul ca il hranesti cu lingura. Daca ii este inca foame, s-ar putea sa planga sau chiar sa tremure, fiindca nu primeste mancarea destul de repede, asa ca mai ofera-i cateva linguri pline. Lasa-l sa-si exerseze indemanarea: sentimentul ca "pot si singur" este important pentru el. Repetarea il ajuta sa invete sa o apuce. Stie cand a mancat destul.

4. Alimentele solide pot sa-i faca sete. Asa ca da-i o cana cu lapte praf deoarece el inca nu poate sa o tina singur.


Mamicile au multe intrebari, insa doua dintre ele le aud frecvent:

"Cata mancarea ar trebui sa-i dau bebelusului?"

Lasa-l sa decida la fiecare masa cat vrea sa manance. La 6 luni incepe cu cel mult 4 lingurite, insa ii mai poti da in cazul in care mananca tot. Cand ii dai budinca, incepi cu 2 lingurite. In unele zile o sa inghita cu pofta, in altele, cu greu. Nu trebuie sa te panichezi. Daca are o crestere normala in greutate, nu este cazul sa fii ingrijorata ca nu mananca destul. Chiar daca ti se pare ca nu se hraneste corespunzator, o face!

"Ar trebui sa-l fac sa manance alimente care nu par sa-i placa?"

Respecata dorintele copilului tau. Daca nu ii place ceva, nu-i amesteca cu ceva ce-i place. O sa-i displaca totul la un moment dat. Incearca sa modifici forma in care ii dai o anumita mancare. De exemplu, daca nu ii plac legumele, incearca sa i le dai proaspete sau in supa.
Crema de oua este o alternativa pentru ouale fierte tari, daca refuza intotdeauna sa le manance.

La 15 luni!!!
Copilul ar putea incerca sa manance singur cu o lingura sau cu o furculita cu capetele rotunjite, asa ca taie-i mancarea in bucatele de marimea unei inghitituri. S-ar putea ca in unele zile sa fie nevoie sa il ajuti din nou sa manance.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu