marți, 1 septembrie 2015

Cum ne adaptam cu bebe in primele saptamani.

Nimic nu te poate pregati pentru realitatea de a avea un copil. Primele saptamani ale bebelusului tau vor semana probabil cu o tornada de experiente noi, pe masura ce te adaptezi cu rolul de mamica. A avea grija de un copil inseamna sa ii oferi caldura si atentie si, desi unele dintre acestea pot fi facute instinctiv, unele vor trebui invatate de ambii parinti. Prima faza de obisnuinta nu va dura mult. Vei invata repede lucrurile noi si nu va dura mult timp. De exemplu vei manca doar cu o singura mana, in timp ce cu a doua vei hrani bebelusul. Practic va deveni o a doua natura.

Primele zile acasa
Nu te speria! Viata alaturi de nou-nascutul tau te va lua prin surprindere. Aparenta sa vulnerabilitate iti poate produce puternice sentimente, in timp ce un vartej de emotii te poate face sa izbucnesti in lacrimi, tulburata fiind de exemplu de o stire de la televizor. Insa nu te lupta cu aceste sentimente ci concentreaza-te asupra noii vieti pe care o ai de acum in grija.


Deveniti o familie
Acum ati devenit trei si totul se schimba. Partenerul tau nu iti mai e doar iubit, iti este aliat si camarad in aceasta noua aventura a paternitatii iar bebelusul este in aceeasi masura al lui ca si al tau. Relatiile deja testate si incercate ale familiei se vor modifica subtil, adica nu mai sunteti doar un fiu sau o fiica, sunteti parintii de care depinde o noua viata.
Deseori proaspatul tatic este cel mai afectat in primele zile de dupa nastere. Dar, pentru o vreme, veti fi amandoi obositi, nedormiti, anxiosi si chiar mai agitati ca de obicei. De aceea fiti ingaduitori unul cu celalalt si oferiti-va timp.
De asemenea este usor ca in aceasta perioada sa-l faci pe partenerul tau sa se simta dat deoparte si inutil, daca te comporti de asemenea maniera de parca starea de bine a bebelusului ar fi doar domeniul tau. Nu ezitati sa vorbiti unul cu altul despre sentimentele care va incearca in aceasta perioada si impartiti-va ingrijirea bebelusului cat de mult puteti pentru ca va fi foarte mult in beneficiul vostru daca bebe are si un tata disponibil. La inceput, poate fi mai agitat sau poate chiar nervos decat tine cand ii manevreaza corpul moale, dar curand va deveni mai increzator, nu-ti face griji.
In plus, mai presus de toate, relaxati-va si bucurativa de bebelusul vostru.

Desi pare complicata ingrijirea unui nou-nascut, ganditi-va ca ei pot supravietui si cu parinti neexperimentati si ca cele mai importante lucruri pentru a se dezvolta bine sunt niste parinti fericiti si iubitori. Astfel incat sa aveti incredere si sa va bizuiti pe propria voastra intuitie si sa faceti lucrurile asa cum vi se pare ca este bine deoarece sunt sanse mari sa fie bine si pentru bebelusul vostru.




Realizarea unei legaturi dragastoase
Chiar de la inceput, legatura ta cu bebelusul este una intensa, in dublu sens, care se va dezvolta pe parcurs intr-o iubire adevarata si de durata. Contactul vizual joaca intotdeauna un rol important cand te indragostesti, si la fel va fi si intre tine si bebe. Incerca, de exemplu sa scoti varful limbii cand va uitati unul la altul, astfel va invata repede sa iti raspunda la fel - aceasta fiind realmente o comunicare in dublu sens. Iti va recompensa eforturile de al calma, linistindu-se la sunteul vocii tale. Iar atunci cand e suparat, va dori sa il tii in brate si sa il mangai.

Odihneste-te din plin
Fiecare noua mama trebuie sa se obisnuiasca sa doarma putin. Si singura solutie a acestei probleme este sa te odihnesti ori de cate ori este posibil deoarece este deosebit de important daca alaptezi copilul la san. Odihneste-te cand copilul doarme, chiar daca nu te culci si tu cu el. Corpul nu este inca destul de puternic pentru o activitate obositoare, iar treburile din gospodarie mai pot astepta.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu