joi, 24 septembrie 2015

Spalarea bebelusului - sfaturi utile

O mare parte din ingrijirea zilnica a bebelusului tau va fi legata de curatenia lui. Pielea unui nou-nascut este delicata si iritata usor de transpiratie, urina si saliva. Pe masura ce creste si incepe sa se hraneasca singur si sa exploreze lumea din jurul sau, se va murdari mai repede. Curatatul si spalatul cu buretele sunt suficiente pentru a-l mentine curat, dar celor mai multi bebelusi le place sa fie imbaiati, iar baia va deveni imediat o parte importanta a programului comun zilnic.


Trebuie sa aveti un echipament pentru imbaiere si spalare.
Exista numeroase produse concepute pentru a usura imbaierea bebelusului. Insa trebuie sa le cumparati doar pe cele strict necesare. Samponul, sapunul, lotiunea sau cremele pentru adulti nu sunt recomandate deoarece contin prea multi aditivi si nu sunt potrivite pentru pielea bebelusului.Cumparati numai produsele exclusiv pentru sugari.

Echipamentul pentru imbaiere trebuie sa contina:
Cadita - pana ce bebelusul va fi gata sa intre intr-o cada de adulti, o cadita potrivita va usura imbaierea. Asadar, asezati-o la o inaltime potrivita pe un suport sau o puteti pune pe podea.

Sort impermeabil - cel din bumbac, cu spatele impermeabilizat, i se va parea mai moale bebelusului decat cel din musama.

Pentru toalete bebelusului aveti nevoie de:
Gel de baie - care reprezinta o alternativa excelenta pentru sapun sau sampon.
Lotiune de corp - este utila pentru curatarea zonei scutecelor daca pielea este foarte uscata.
Ulei - hidrateaza pielea bebelusului cand este uscata sau acoperita cu scuame.
Crema hidratanta - poate fi utilizata in locul uleiului.
Sampon - poate fi necesar o data pe saptamana.
Betisoare cu vata - sunt utile pentru a-l curata pe bebe intre degetele de la maini si picioare.
Foarfeca pentru sugari  - trebuie sa aibe margini rotunjite si brate scurte, astfel incat sa nu existe pericolul de a-l intepe accidental pe bebelus.
Prosop - pastrati un prosop mare, foarte moale, doar pentru bebelus. Inainte de a incepe sa-l stergeti, incalziti-l pe un radiator. Unele prosoape au un colt pliat, ca o gluga.

Sfaturi utile pentru spalarea bebelusului.


  • Pana la varsta de 6 luni, utilizati intotdeauna apa fiarta si racita pentru a-l spala pe ochi, in urechi, in gura si pe fata. Bacteriile din apa sunt distruse prin fierbere.
  • Curatati doar acele zone care sunt la vedere. Nu incercati sa curatati interiorul urechilor sau al nasului, ci doar stergeti orice urma vizibila de cerumen sau de mucozitati ci vata umezita. Astfel s-ar putea sa impingeti murdaria in nas sau urechi.
  • In cazul unei fetite, nu incercati sa-i departati labiile ca sa curatati interiorul lor deoarece veti perturba fluxul natural al secretiei care spala, eliminand bacteriile.
  • In cazul unui baietel, nu incercati sa-l decalotati ca sa-l spalati sub pielea preputului deoarece s-ar putea sa-l doara sau sa-i rupeti sau afectati preputul.
  • Stergeti intotdeauna din fata in spate cand curatati zona acocperita de scutec la o fetita. Astfel impiedicati raspandirea germenilor dinspre anus spre vagin si aparitia infectiilor.
  • Cand stergeti ochii si urechile, utilizati cate o bucata de vata din bumbac pentru fiecare, astfel infectiile minore se intind.
  • Lasati la sfarsit curatatul funduletului si folositi cate o bucata de vata la fiecare stergere. Inmuiati-o in apa calda.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu