sâmbătă, 16 aprilie 2016

6 moduri pentru a-ti calma bebelusul atunci cand plange!


Pana in jur de a treia luna, cand devine constient de lumea din jur, bebelusul tau pare sa planga o mare perioada de timp atunci cand este treaz. Instinctiv, vrei sa-l iei in brate si sa-l imbratisezi si exact de acest lucru are nevoie. Nu trebuie sa fii ingrijorata ca, daca faci asa, il inveti sau il incurajezi sa planga si mai mult. Bebelusul trebuie sa stie ca se poate baza pe tine.

Majoritatea bebelusilor se trezesc noaptea si se asteapta sa primeasca alinare din partea parintilor. Numarul de treziri in care au nevoie de ajutor pentru a adormi la loc scade pe masura ce copiii cresc.
Un dar esential pe care putem sa-l dam bebelusilor nostri este sa-i ajutam sa adoarma la loc usor. Acest lucru este foarte important pentru parintii care au nevoie de odihna.

Cel mai bun lucru, atunci cand plange, este sa-i raspunzi repede, fara a te agita si mai ales sa ii arati lui acest lucru. Lasandu-l sa planga, va deveni si mai agitat.

Fetita mea are 6 luni si ne-am confruntat si noi cu plansete din senin. Insa de fiecare data cand plangea fara un motiv evident, eu incercam cateva metode pentru a o calma. Si au functionat! In plus, de niciuna dintre ele nu va deveni dependent.

Un lucru foarte important in calmarea bebelusului este sa nu-l zgudui cand plange, indiferent cat de obosita sau furioasa te simti in acel moment.

Prezenta unui parinte ajuta la calmarea bebelusilor care se trezesc suparati. Ei nu sunt inca capabili sa-si stabileasca starile emotionale. Acesta este unul dintre motivele pentru care perioadele de plans au tendinta sa se inmulteasca in primele doua, trei luni de viata si apoi sa se rareasca.

Bebelusii plang sau se agita din multe motive:  foame, durere sau alt disconfort, ori din simpla dorinta de a interactiona sau de a fi luat in brate .
In plus daca il calmezi, il ajuti sa invete sa se calmeze singur pe parcurs.

6 moduri pentru a-ti calma bebelusul:

1. Imbratiseaza-l!
Deseori, acesta este tipul de contact, plin de iubire, de care bebelusul tau are nevoie pentru a se calma si a se opri din plans. Daca se linisteste atunci cand il tii ridicat, sprijinit pe umarul tau, ori cu fata in jos, in brate, s-ar putea ca gazele din stomac sa fie motivul  pentru care incepe sa planga.

Insa daca a fost dat unor rude sau prieteni in brate, s-ar putea ca asta sa-l fi stimulat exagerat si sa-si doareasca doar cateva momente sa fie imbratisat de tine, ori de taticul lui.

2. Ofera-i de mancare! 
In primele cateva luni, cel mai frecvent motiv pentru care plange este foamea, si sa-i dai sa manance, este cel mai bun si eficient mod de a-l linisti ( chiar daca asta inseamna mai multe mese in timpul zilei, ca si noaptea ).

Daca bebelusul tau este hranit cu biberonul si daca suge infometat cand il alaptezi, cu pauze scurte, incearca sa-i oferi apa fiarta si racita intr-un biberon steril ( e posibil sa ii fie sete ).

3. Leagana-l!
Miscarea il linisteste si deseori il poate adormi. Leagana-l in brate si, daca nu se linisteste, incearca sa-l legeni mai rapid. Sau misca-l in sus si in jos, mutandu-te de pe un picior, pe celalalt. O alta metoda de a-l legana este sa-l pui intr-un balansoar. Sau, ca alternativa, il poti scoate la plimbare cu caruciorul.

4. Da-i sa suga!
Aproape toti bebelusii sunt calmati de supt. E probabil ca degetul tau mic, curatat bine, sa aibe un efect magic. De la o varsta fregeda, chiar el ar putea sa-si suga propriul pumn.

Sau puteti sa folositi suzeta ( sterilizata inainte de fiecare ultilizare )!

5. Plimba-l!
Foarte des il poti linisti punandu-l in marsupiu si plimbandu-l! Acest lucru o sa-ti lase mainile libere, iar bebelusul tau va fi calmat atat de contactul fizic, cat si de miscare.

Daca plange pentru ca i-ai facut ceva care nu ii place, schimbarea scutecului, imbaierea sau infasarea, vor fi cea mai buna metoda de a-l calma si, probabil, il va face chiar sa adoarma.

6. Distrage-i atentia!
Daca ii va atrage ceva privirea, este probabil sa uit de ce plange! De aceea lucrurile stralucitoare, pline de culoare, il pot fascina: deseori o sa priveasca intens tablourile, tapetul sau hainele tale. Figurile oamenilor si oglinzile sunt distractii excelente!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu